Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο David Gelb, δημιουργός του Chef’s table, αρνήθηκε τον όρο food porn και είπε πως προτιμάει το food romance για το δημιούργημα του. Υπάρχει πολύ συναίσθημα σε κάθε πιάτο που βλέπετε λέει, κάθε πιάτο κρύβει από πίσω του μια ιστορία λέει. Και εγώ λέω πως ναι, κάποια πιάτα κρύβουν όντως κάποιες απίστευτες ιστορίες.

 

Τί είναι το Chef’s table

Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ τριών σεζόν, 18 επεισοδίων και 887 λεπτών ποίησης. Δημιουργός της ο David Gelb, γνωστός και για το «Jiro dreams of sushi», το οποίο έθεσε τα θεμέλια για να αλλάξει το σκηνικό στο food cinematography. Θα δεις 17 από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο και 1 μοναχή, η οποία μαγειρεύει σαν μισελενάτη σεφ, αλλά δεν είναι. Σε κάθε επεισόδιο λοιπόν γνωρίζουμε έναν σεφ, ο οποίος μας αφηγείται την ιστορία του, κρυφοκοιτάμε μέσα στο εστιατόριο του, σε πτυχές της ζωής του και τέλος τα πιάτα που σερβίρει. Μαζί με 2 κάμεραμεν και πανάκριβες κάμερες, ο Gelb αφιερώνει 2 εβδομάδες γυρισμάτων στον κάθε σεφ και πραγματικά φαίνεται σαν να έχει αφιερώσει πολύ περισσότερο.

Από την άκρη του κόσμου, στην Παταγονία, μέχρι την μακρινή Ιαπωνία, θα ταξιδέψεις σε κουζίνες που δεν θα μπορούσες ποτέ να δεις, θα μείνεις άναυδος με πιάτα που θα καταλάβεις επιτέλους γιατί κοστίζουν τόσο και κυρίως, θα αγαπήσεις ακόμη περισσότερο την γαστρονομία, ή έστω, τη μαγειρική.

chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix

Έχει βραβευτεί πολλάκις, τόσο για τη μουσική του, όσο και για την εκπληκτική του φωτογραφία και κινηματογράφηση. Βασικά, ένας από τους λόγους που θα νιώσεις την ποίηση αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ είναι η εικόνα. Το πώς γίνεται το γύρισμα, τα πλάνα, η ροή της αφήγησης είναι ο λόγος που παραμιλάει ο κόσμος για το Chef’s table.

 

Θα το λατρέψεις αν

  • Είσαι foodie, σου αρέσει να βάζεις hashtag το «food porn» όταν ανεβάζεις κάτι στο Instagram, γουστάρεις τη μαγειρική, τη γαστρονομία, τις καλές γεύσεις. Θα το εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο αν είσαι από τους ανθρώπους που θα ήθελαν να είχαν πολλά χρήματα για να φάνε σε ένα καλό εστιατόριο. Όχι για να το πουν την επόμενη μέρα σε όποιον ξέρουν, αλλά επειδή εκτιμούν το καλό φαγητό.
  • Θέλεις κάτι να σε εμπνεύσει, να σε ταρακουνήσει, να σου δώσει μια ιδέα για το πώς να προχωρήσεις. Τόσο στο κομμάτι του business, όσο και στο ατομικό/προσωπικό.
  • Σου αρέσουν οι προσεγμένες δουλειές. Τα ντοκιμαντέρ. Οι αφηγήσεις ιστοριών που σε βάζουν τόσο μέσα τους, που τις σκέφτεσαι αρκετό καιρό μετά. Αν σου αρέσει η λυρικότητα της εικόνας. Εδώ τα πλάνα είναι τόσο μαγικά ώστε θυμάσαι γιατί υπάρχει η φράση «η μαγεία του κινηματογράφου».

chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix

 

Η παρέα των Michelin

Με εξαίρεση 2, 3 σεφ, όλοι οι υπόλοιποι έχουν αστέρια Michelin και τα εστιατόρια τους ανήκουν στα 50 καλύτερα του κόσμου. Αυτό που σου προσφέρει το Chef’s table είναι κάτι που δύσκολα μάλλον μπορείς αλλιώς να ζήσεις κι αυτό δεν είναι άλλο από το να μπεις μέσα σε αυτά. Βλέπεις πώς λειτουργούν τέτοιου είδους κουζίνες, πόσο σημαντική είναι η απίστευτα σκληρή δουλειά και το μαγευτικό αποτέλεσμα της. Πιάτα που ξυπνάνε συναισθήματα, πιάτα βγαλμένα από τη ζωή και με ομορφιά ισοδύναμη γνωστών έργων ζωγραφικής.

chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix
Πιάτο του Massimo Bottura, με τίτλο «Καμουφλάζ, λαγός στο δάσος». Το εστιατόριο του θεωρείται το δεύτερο καλύτερο στον κόσμο.

Το ότι όλοι σχεδόν έχουν αστέρια Michelin δεν έχει να κάνει με τη δηθενιά και τη νοοτροπία «έλα μωρέ, ένα φαΐ είναι». Δεν είναι τόσο το αστέρι, όσο η εμμονή με την τελειότητα που έχει κάποιος και το ότι ναι, κάποιες φορές η τελειότητα επιτυγχάνεται. Το πάθος και η σκληρή δουλειά αναγνωρίζονται και όλο αυτό το ταξίδι που έχει κάνει ένας σεφ, έρχεται και δικαιώνεται μέσα από την καταξίωση. Μόνο αν το δεις θα καταλάβεις πως αυτή η σειρά, δεν δείχνει συνταγές, ή αλαζονικούς σεφ να το παίζουν αυθεντίες. Δεν δείχνει τα πιάτα του καθενός παρά λίγα μόνο λεπτά. Αυτό που θα δεις είναι ανθρώπους να ανοίγονται, να μοιράζονται πολύ άσχημες δοκιμασίες μαζί σου, να περιγράφουν δυσκολίες και αποτυχίες. Και μετά σκέφτεσαι «έχει όμως αστέρι Michelin». Άρα η ζωή γυρνάει. Αλλάζει. Αξίζει να τη ζήσεις, γιατί τελικά, τα κατάφερες.

 

Αριστούργημα. Γιατί;

Πέραν της τεχνικής αρτιότητας και της βραβευμένης κινηματογράφησης, πάμε να σου πώ γιατί το Chef’s table είναι ένα αριστούργημα για μένα. Πρώτα όμως δες αυτό, να μπεις λίγο στο κλίμα.

Αριστούργημα γιατί:

  • Βάζει στο προσκήνιο τους σεφ, μέσα από ένα εξαιρετικό profiling, ανάγοντας τους σε μετρ του είδους τους, χωρίς όμως να φαίνονται αλαζόνες, επηρμένοι και επιδειξιομανείς. Αυτό που αφηγούνται κυρίως είναι τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι αποτυχίες τους, παρά οι επιτυχίες.
  • Νομίζεις ότι μιλάει για την υψηλή κουζίνα, τους σεφ, τα πιάτα, αλλά είναι κάτι πολύ πέρα από αυτό. Μιλάει κυρίως για άλλα πράγματα, για το πάθος, το ταλέντο που δεν είναι αρκετό από μόνο του, την εμμονή για τελειότητα, τα πάνω και τα κάτω της ζωής. Κάπου αρχίζεις και ξεχνάς τη γαστρονομία και τα χτένια και μπαίνεις μέσα στην αφήγηση, λες και βλέπεις τον σεφ να περνάει τις δυσκολίες εκείνη τη στιγμή, με σένα να τον παρατηρείς. Και είσαι πάλι εκεί δίπλα του, όταν μοιράζεται αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που συνειδητοποίησε πως όλοι οι κόποι..ανταμοίφθηκαν.
  • Αποκτάς τη δυνατότητα να μπεις μέσα στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, στις κουζίνες τους και να πάρεις μια μικρή ιδέα του πώς είναι να μπορείς να δοκιμάσεις κάποιες «ένοχες» απολαύσεις. Για τον μέσο Έλληνα, είναι απίθανο να βρει τα χρήματα να ταξιδέψει μέχρι το Faviken, στο μακρινό Jarpen της Σουηδίας, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, για να απολαύσει το -χρονομετρημένο στο δευτερόλεπτο- γεύμα του Magnus Nillson, πληρώνοντας περί τα 250€. Το Chef’s table, δεν σε πάει μέχρι εκεί, αλλά τουλάχιστον σε βάζει μέσα με έναν δικό του τρόπο.
chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix white rabbit moscow
Το πανέμορφο White Rabbit του Vladimir Mukhin στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα
  • Σου εξηγεί, χωρίς να σου εξηγεί. Πόση τεχνογνωσία, μελέτη, πειράματα και δοκιμές κρύβονται πίσω από τα πιάτα με τις μικροσκοπικές ποσότητες. Σου μαθαίνει πως σε fine dining εστιατόρια δεν πας για να σκάσεις στο φαγητό, αλλά να δοκιμάσεις. Βλέπεις γιατί τελικά αυτά τα πιάτα τα πληρώνεις τόσο ακριβά. Πολλά εστιατόρια έχουν τις δικές τους καλλιέργειες, τους δικούς τους αγρότες και κτηνοτρόφους και όλοι μαζί αποτελούν την ομάδα που δουλεύει για το πιάτο που τρως εσύ.
  • Είναι καθαρή ποίηση όταν βλέπεις την δύναμη του ανθρώπου. Σεφ που δεν τους πίστεψε κανένας. Σεφ που ούτε καν η οικογένεια τους δεν τους πήρε στα σοβαρά. Ναρκωτικά, ξεκινήματα σε παράνομα, υπόγεια μαγειρία, θάνατοι, κατάθλιψη, πάτοι, χρέη, συμμορίες και κακοποίηση, άυπνα βράδια, άγχη, όλα όμως ξεπεράστηκαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και τώρα να, μιλάμε για αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι μαγεία; Αυτό δεν είναι ένα αριστούργημα από μόνο του; Η αρρώστια που σε πιάνει αν δεν ασχοληθείς με κάτι που το χεις πάθος, η προσήλωση, η σκληρή δουλειά, φαίνεται σαν να μπορούν κάπως, να νικήσουν τα πάντα. Και στο τέλος, μένει μόνο η ομορφιά. Και η νίκη.

 

Highlights, ή αλλιώς «δεν-είναι-ένα-φαΐ-μόνο»

chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix massimo bottura

Season 1, επεισόδιο 1: Ο Massimo Bottura του Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας, έπρεπε να παλέψει πολλά χρόνια για να δει επιτέλους τους Ιταλούς να αποδέχονται τη μαγειρική του. Κανείς δεν ήθελε να βλέπει πειραγμένες συνταγές της ιταλικής παράδοσης, κανείς δεν πατούσε, κανείς δεν τον αναγνώριζε. Κάποτε έσωσε 350.000 κεφαλές παρμεζάνας, έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο όμορφα πιάτα που έχω δει και έχει το δεύτερο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου και το καλύτερο της Ευρώπης. Κάπου εκεί θα σκέφτηκε μάλλον, πως πήρε το αίμα του πίσω από τους συμπατριώτες του.

 

chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix dan barber

Season 1, επεισόδιο 2: Ένα βράδυ σέρβιρε πιάτα με βασικό υλικό τα σπαράγγια, ακόμα και το επιδόρπιο, όταν ανακάλυψε πως είχαν υπερβολική ποσότητα. Είναι από τους σεφ που δίνει τρομερή σημασία στην πρώτη ύλη. Η γεωργία και η κτηνοτροφία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κουζίνα του και την καθημερινότητα του. Το εστιατόριο έχει δικές του καλλιέργειες και συνεργάζεται με ειδικούς. δημιουργώντας ξεχωριστές ποικιλίες.

«Ο ένας τρόπος να δω τη ζωή μου είναι ως υποδειγματική, αφού έχω δύο επιτυχημένα εστιατόρια. Ο άλλος τρόπος είναι να δω τη θλίψη. Ένα μέρος της δουλειάς είναι να καλύψω τη θλίψη. Κάτι που έλειπε πάντα από τη ζωή μου κι εύχομαι να το είχα. Να καλύψω ένα κενό. Δεν ξέρω αν μια μητέρα που χάνεται όταν είσαι παιδί μπορεί ποτέ να αναπληρωθεί. Ίσως όλα αυτά τα κάνουμε για να καλύψουμε ένα κενό στη ζωή μας. Ανοίγουμε εστιατόριο. Και η υποσυνείδητη σκέψη είναι ποιός θα έρθει στο εστιατόριο. Ανοίγεις εστιατόριο για να φέρεις τη μητέρα σου πίσω στο τραπέζι, κατά κάποιον τρόπο.»

Παλιότερα κλειδώθηκε έξω από την παράνομη, υπόγεια, χωρίς εξαερισμό κουζίνα του, ενώ τα μάτια λειτουργούσαν. «Η αποτυχία είναι πολύ σημαντική. Σε εισάγει σε μια ιδέα στην οποία δεν θες να επιστρέψεις».

 

chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix ben shewry

Season 1, επεισόδιο 5: Ο κύριος που βλέπεις, ονομάζεται Ben Shewry. Ζει και μαγειρεύει στη Μελβούρνη, πήρε ένα εστιατόριο που είχε του κόσμου τα χρέη και στο οποίο δεν πατούσε κανείς. Απολύτως. Όταν άρχισε να κάνει πιάτα βγαλμένα από τη ζωή του, το εστιατόριο απογειώθηκε και μαζί με αυτό και το όνομα του. Ταπεινός και προβληματισμένος για το τίμημα της επιτυχίας. Που είναι πάντα το μεγάλωμα των παιδιών σου και η σχέση σου με αυτά. Το πιάτο που βλέπεις στη φωτογραφία, είναι το πιάτο που έφτιαξε, το οποίο ονομάζεται Sea tastes. Όταν ένας άνθρωπος, κάνει πιάτο το τί γεύση είχε η θάλασσα όταν πνιγόταν και γλύτωσε στο παρά τσακ τον θάνατο, τα λόγια είναι περιττά.

 

chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix grant achatz

Season 2, επεισόδιο 1: Ο Grant Achatz κάνει από τα πιο εντυπωσιακά πιάτα. Είναι τρομερά δημιουργικός, θέλει να σπάει κανόνες και οι πελάτες του να μην τρώνε, αλλά να ζουν μια εμπειρία. Αυτό που βλέπεις στα αριστερά σου είναι ένα ολόκληρο τραπέζι το οποίο στρώνεται για να τοποθετηθεί το γλυκό. Τα πιάτα καταργούνται και το μυαλό αρχίζει και κατεβάζει ιδέες. Στο Alinea, σερβίρεται ένα βρώσιμο μπαλόνι το οποίο μεταφέρεται στον πελάτη με ειδικά τσιμπιδάκια και να σου πώ, πολύ θα ήθελα να μου το σερβίρουν κι εμένα. Το συγκλονιστικό με τον Achatz είναι πως δεν τον σταμάτησε ούτε ένας τρομερά επιθετικός καρκίνος της γλώσσας και η απώλεια γέυσης που ακολούθησε. Ο σεφ που έφτιαχνε την τελειότητα χωρίς να έχει γεύση. Τέτοιες ιστορίες θα δεις. Δύναμης και έμπνευσης.

 

chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix gaggan anand

Season 2, επεισόδιο 6: Gaggan Anand. Ο πιο γλυκός και χαμογελαστός σεφ. Ινδός, με εστιατόριο στη Μπανγκόκ, το οποίο είναι το καλύτερο της Ασίας και το 7ο καλύτερο στον κόσμο. Πήρε την ινδική κουζίνα και την πήγε μέχρι την Ταϋλάνδη σπάζοντας κατεστημένα, αν σκεφτείς ότι από τα 23 πιάτα που σερβίρει, μόνο το ένα έχει κάρυ. Οι γονείς του βρέθηκαν στο δρόμο και ορκίστηκε να γίνει ο καλύτερος Ινδός σεφ για να μη ξαναπεινάσουν ποτέ. Η μια προσπάθεια μετά την άλλη αποτύγχανε, βρέθηκε να έχει τεράστια χρέη. Έχει κάνει delivery τα φαγητά του στους ντελιβεράδες της Pizza Hut. Τα παράτησε όλα και όταν επιτέλους ανέκαμψε κι ήταν έτοιμος να ανοίξει το Gaggan πέθανε ο αδερφός του. Επειδή δεν έφταναν όλα αυτά, ξεκίνησαν κι οι αναταραχές στη Ταϋλάνδη. Βρήκε τους εργάτες να φτιάχνουν ρουκέτες με τα υλικά οικοδομών του εστιατορίου του. Να όμως, που αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, τελικά ανταμοίφθηκε.

 

chef's table documentary ντοκιμαντέρ σειρά σειρές netflix tim raue
Photo credits: Tobias Koch

Season 3, επεισόδιο 5: Tim Raue. Ο Βερολινέζος που μεγάλωσε στη χειρότερη συνοικία της πόλης, που έτρωγε ξύλο από τον πατέρα του και για να δραπετεύει από την πραγματικότητα πήγαινε στο σούπερ μάρκετ και ψώνιζε τρόφιμα. Μπήκε σε συμμορία, έκανε ληστείες, έδερνε κόσμο, αλλά τελικά βρήκε το φάρμακο του. Μπήκε στη κουζίνα και ανακάλυψε πως έχει ταλέντο και κυρίως του άρεσε η ένταση της. Με αυτή τη κουζίνα μπήκε στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια και θεωρείται από τους τοπ Γερμανούς σεφ. Not bad.

 

Ελπίζω να το ψάξεις και να το δεις. Πίστεψε με, θα είσαι πιο πλούσιος όταν θα το έχεις τελειώσει.