Όχι, δεν απευθύνομαι σε σένα. Μου το λέει ο γιος μου, κοιτώντας με πονηρά, όταν πάω να βάλω το λάδι στο ψυγείο, ή βάζω το βιβλίο της Γλώσσας στην τσάντα των αγγλικών. Ευτυχώς δεν έχω φτάσει ακόμη στο σημείο να το βάλω στη δική μου.

Ναι, υπάρχουν και αυτές οι μέρες. Πολύ συχνότερα σε σχέση με τότε που ξαγρυπνούσα θηλάζοντας ανά μιάμιση ώρα, ή με τις εποχές του παιδικού που ήταν άρρωστος κι εγώ νοσοκόμα, κάθε βδομάδα. Υπάρχουν οι μέρες που ενώ δεν έχεις ουσιαστικές δουλειές, ας πούμε να κατεβάσεις χειμωνιάτικα, ή να καθαρίσεις τα μπαλκόνια, με κάποιον μαγικό τρόπο η μέρα εξαφανίζεται. Φτάνει 9 και απλά απορείς. Ήταν η μέρα που ήθελες να καθίσετε παρέα και να κάνετε μαγειρικές, ή η μέρα που ήθελες να βάλεις το παιδί σου να δοκιμάσει τα ρούχα του προκειμένου να ξεσκαρτάρεις όσα του μίκρυναν. Για ακόμη μια φορά, δεν πρόλαβες, κάνοντας αυτές τις αόριστες, άυλες δουλειές, μένοντας με την απορία του χαμένου χωροχρόνου. Σήμερα ήταν η μέρα που θα του έκανα προπόνηση στο δωμάτιο του επειδή έβρεχε και την έχασε και η μέρα του carrot cake. Έχω ακόμα την ελπίδα ότι θα εμπεδώσει την ιστορία με τον Κύκλωπα σύντομα, θα μου την πει και θα κατεβούμε στην κουζίνα. Μέχρι τότε, ας δούμε πώς μπορούμε να οργανωθούμε!

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για το πώς οργανώνουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε με το παιδί μας και όχι τις δουλειές του σπιτιού ή τον χρόνο μας γενικότερα. Θα σας έχω άλλα άρθρα για αυτά λίαν συντόμως! Αυτό το άρθρο είναι για την μητέρα μανούλα μαμά, η οποία καίγεται ανά διαστήματα στο ίντερνετ, ψάχνοντας συνταγές, χειροτεχνίες, εκδηλώσεις στην πόλη της, βρίσκει κάτι χρήσιμο και θα ήθελε να το κάνει μαζί με το μικράκι της.

¨Όλα ξεκινάνε όταν συνειδητοποιήσουμε για πόσο λίγο τελικά τα παιδιά μας θα είναι παιδιά. Είναι λίγα τα χρόνια που θα κάτσεις να κάνεις χειροτεχνίες με το παιδί σου, κουλουράκια ή χειροποίητες χλαπάτσες με glitter(ναι, υπάρχει και αυτό το κατασκεύασμα). Είναι υπέροχα τα χρόνια αυτά και δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ. Θα το βλέπεις να μεγαλώνει και να αλλάζει ενδιαφέροντα, θα προτιμάει το αγαπημένο του παιδικό παρά την παρέα σου κάποιες στιγμές και δεν πειράζει. Δεν πειράζει γιατί εσύ θα του έχεις δείξει ήδη πόσο πλάκα έχει το να τρέχετε πάνω σε bubble wrap. Δεν πειράζει γιατί θα έχετε περάσει ώρες μέσα στα αλεύρια. Δεν πειράζει γιατί θα έχει δει πώς αλλάζουν τα χρώματα μέσα στα ποτήρια με νερό και χρώματα ζαχαροπλαστικής. Δεν πειράζει γιατί εσύ θα του έχεις δείξει τον κόσμο και μετά αυτό θα δει μόνο του πια όσα και ότι αυτό θέλει.

 

Αν λοιπόν έχεις μαζέψει πολλές ιδέες και τώρα αναρωτιέσαι πότε και πώς θα τις χωρέσεις στο πρόγραμμα σας, σου έχω τις 4 παρακάτω λύσεις!

 

 

organisation tools μαμά οργάνωση χρόνου

 

 

Πώς

Ας ξεκινήσουμε με τα post-it. Δεν χρειάζεται βέβαια να είναι τα μικρά πολύχρωμα χαρτάκια που κολλάνε όπου θέλεις, μια κόλλα χαρτί αρκεί. Έστω λοιπόν ότι θέλεις να κάνεις μια κατασκευή με το παιδάκι σου, να επισκεφτείτε ένα μέρος ή να φτιάξετε μαζί ένα γλυκό. Μπορείς να τα γράψεις σε ένα χαρτί ή σε διάφορα post-its και να το κολλήσεις όπου κρίνεις ότι θα το βλέπεις συχνότερα. Στην πόρτα του δωματίου σου, στο ψυγείο, σε κάποιο πίνακα ανακοινώσεων, δεν έχει σημασία! Βλέποντας το συνεχώς, θα σου υπενθυμίζει την απόφαση που έχεις πάρει και θα σε παρακινεί να βρεις τον χρόνο για να γίνει.

Στην ίδια λογική κινείται και η ατζέντα σου. Αν έχεις, ξέρεις ήδη πόσο καλά σε συντονίζει ως προς το να μην χάνεσαι και να μπορείς να ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι πράγματα έχεις να κάνεις. Αν δεν έχεις, ειλικρινά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνεις! Προσωπικά, τις χρησιμοποιώ τα τελευταία 16 χρόνια και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η καθημερινότητα μου χωρίς μια. Εδώ, μπορείς να δεις τι έχεις προγραμματισμένο και ανάλογα να χωρέσεις στις πιο ελεύθερες μέρες σου την δραστηριότητα που έχεις επιλέξει.

Τα pinterest boards είναι μια από τις αγαπημένες μου λύσεις. Αν δεν ξέρεις τί είναι το Pinterest, καιρός να μάθεις! Επισκέψου το site εδώ και άρχισε να καρφιτσώνεις. Δημιουργώντας τον λογαρισμό σου, έχεις την ευκαιρία να κάνεις ψηφιακούς πίνακες, βάζοντας μέσα φωτογραφίες που σου αρέσουν. Αν λόγου χάρη σου αρέσει η μόδα, δίνεις στον πίνακα σου ένα παρεμφερές όνομα και αρχίζεις να καρφιτσώνεις σε αυτόν, ρούχα, σύνολα κτλ. που σου αρέσουν. Βάζοντας στη γραμμή εργαλείων σου το κουμπάκι του Pin, όταν βρίσκεσαι σε κάποιο site, μπορείς να επιλέξεις να καρφιτσωθεί στον εκάστοτε πίνακα σου η φωτογραφία που έχεις διαλέξει. Το καλύτερο στοιχείο του Pinterest για μένα, είναι το ότι όταν θα πατάς στο μέλλον μια φωτογραφία από κάποιον πίνακα σου, σε πηγαίνει αυτόματα στην σελίδα από την οποία προέρχεται. Αν λοιπόν, έχεις καρφιτσώσει την φωτογραφία από κάποιο DIY το οποίο θέλεις να κάνεις με το παιδί σου, πατώντας πάνω της, πηγαίνεις στο site όπου την βρήκες και βλέπεις για παράδειγμα, τα υλικά που πρέπει να έχεις, ολόκληρη την διαδικασία του πώς θα το κάνετε βήμα βήμα κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν έχεις συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες σου, οτιδήποτε θέλεις να δοκιμάσεις να κάνεις στο μέλλον, αντί να έχεις σκέτες φωτογραφίες σε έναν φάκελο στον υπολογιστή σου, όπου μετά θα έπρεπε να ψάξεις πού τις βρήκες και κυρίως όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες που θα σου χρειαστούν!

Οι σελιδοδείκτες όπως ξέρεις είναι στην γραμμή εργαλείων του υπολογιστή σου και μπορείς να τους δώσεις όνομα και να τους κατηγοριοποιήσεις. Είναι ένα πραγματικό εργαλείο για μένα, που αργά το βράδυ περνάω πολύ χρόνο ψάχνοντας διάφορα στο ίντερνετ, τα οποία θέλω κάπου να τα αποθηκεύσω, προκειμένου να τα ξαναβρώ όταν θα μου χρειαστούν. Εγώ έχω δημιουργήσει έναν σελιδοδείκτη του οποίου το όνομα θα δεις στην φωτογραφία παρακάτω και εκεί «πετάω» οτιδήποτε θέλω να κάνω με τον μικρό, ή οτιδήποτε αφορά γενικότερα μητρότητα, παιδιά κτλ.

οργάνωση χρόνου μαμά bookmarks

Στο parenting georgino λοιπόν έχω μαζεμένα links με κατασκευές, e-shops παιδικών ρούχων, χρήσιμα άρθρα περί ανατροφής παιδιών, συνδέσμους με κάποια από τα δικά του αγαπημένα sites όπου βλέπει ταινίες ή παίζει κάποια παιχνίδια κτλ. Όταν έρχεται η ώρα που θέλω να κάνουμε κάτι, πηγαίνω εδώ και βλέπω τί επιλογές έχουμε, καθώς όταν έχουμε ολοκληρώσει κάτι, το διαγράφω από τη λίστα για να μην γίνεται χαμός! Όπως βλέπεις, έχω οργανώσει τα πάντα σε κατηγορίες και αυτό πραγματικά με έχει σώσει. Το ποντίκι να σου πώ, πως πάει πολύ σπάνια στην κατηγορία work out πλέον, όπου εκεί έχω άρθρα από τις καλύτερες ασκήσεις για επίπεδη κοιλιά έως βιντεάκια του youtube με προγράμματα γυμναστικής. Τώρα που το ξαναβλέπω απορώ γιατί αυτή η κατηγορία είναι δεύτερη, μάλλον πρέπει να μετακομίσει στο τέλος!

Πότε

Τώρα που έχουμε βρει τα μέσα ας περάσουμε στην εφαρμογή! Για μένα η καλύτερη στιγμή είναι κάπου μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το βράδυ της Παρασκευής. Επειδή τα περισσότερα ψώνια γίνονται το Σάββατο, αν πρόκειται για κάποια συνταγή, βλέπω τι χρειάζεται προκειμένου να το πάρω. Γενικά, το να οργανώσω έστω και σε μικρό ποσοστό την εβδομάδα που έρχεται, με βοηθάει και με γλιτώνει από την αναρχία, που ούτως ή άλλως ψιλοεπικρατεί στη ζωή μας. Συνήθως διαλέγω 2,3 πράγματα γιατί πρώτον ο ελεύθερος μας χρόνος δεν είναι άπλετος και δεύτερον γιατί βάζοντας υψηλούς στόχους, συνήθως απογοητευόμαστε όταν δεν τα έχουμε καταφέρει. Αν βάλεις 1,2 δραστηριότητες για το σουκού(μα τί λέξη) και άλλη μια έστω για μεσοβδόμαδα, είσαι άψογη! Θα έχεις εσύ αλλά κυρίως το παιδί κάτι ευχάριστο να περιμένετε και θα σπάσει λίγο η ρουτίνα σας. Το να κάνεις κάτι δημιουργικό βοηθάει στο να ξεχαστείς, να χαλαρώσεις και διδάσκει στο παιδί τόσα πράγματα.

Σου κράτησα για το τέλος τον νούμερο ένα τρόπο να κάνεις τελικά κάτι με το παιδί σου, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να του το πεις! Δείξε του τι βρήκες και ρώτησε το αν θα ήθελε να το κάνετε παρέα και να είσαι σίγουρη πως δεν θα σταματήσει να στο υπενθυμίζει/ρωτάει/ζητάει/απαιτεί μέχρι να γίνει!

P.s. ¨Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Ναι, σταμάτησα να γράφω, αποθήκευσα το άρθρο και πήγα στο δωμάτιο του για να του κάνω προπόνηση. Το carrot cake έγινε 2 ώρες μετά και ήταν πεντανόστιμο! Αν συνέχιζα να γράφω δεν θα είχαμε κάνει τίποτα από τα δύο και ξέρεις κάτι; Αυτή η μέρα, δεν θα ξαναγυρνούσε ποτέ πίσω.