Το φυστικοβούτυρο μου αρέσει πάρα πολύ κι έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω πώς είναι και το βούτυρο αμυγδάλου. Έψαξα, είδα πως είναι εύκολο και γρήγορο και κάπως έτσι καταλήγουμε εδώ! Είναι ένα πάρα πολύ υγιεινό spread ή αλλιώς άλειμμα, γεμάτο ωφέλιμα συστατικά. Με λίγα αμύγδαλα και μια κουταλιά υγρού στοιχείου θα έχεις ένα βαζάκι γεμάτο υγεία. Μπορείς να τσιμπάς μια κουταλίτσα για σνακ, να προσθέτεις λίγο στα δημητριακά σου, να το αλείφεις σε ψωμί ή να κάνεις αυτά τα τρομερά μπαλάκια.

Τα αμύγδαλα πολλοί τα αποφεύγουν κυρίως για τις θερμίδες τους, αλλά δεν είναι ανάγκη να είμαστε ή όλα ή τίποτα. Εικοσιοκτάμηνη έρευνα με 8,865 συμμετέχοντες Ισπανούς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ ξηρούς καρπούς. Επομένως μη τους φοβάσαι, απλά δεν είναι για χόρταση. Στα αμύγδαλα βρίσκουμε μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, μονοακόρεστα λιπαρά, ψευδάργυρο και τόσα ακόμη. Σίγουρα η κατανάλωση των ωμών και ανάλατων ξηρών καρπών είναι το ιδανικό, εδώ λόγω του ότι θέλουμε να «βγουν” τα έλαια του αμυγδάλου, θα τα βάλουμε στον φούρνο για 10 λεπτά περίπου, στους 170° C.

Μόλις βγάλουμε τα αμύγδαλα από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Το επόμενο βήμα είναι να πάρεις το μίξερ ή το μούλτι και να χτυπήσεις τα αμύγδαλα για κανένα εικοσάλεπτο. Κανονικά λένε πως τα αμύγδαλα γίνονται μετά από τόση ώρα μόνα τους βούτυρο, αλλά εγώ παιδεύτηκα πάρα πολλή ώρα και δεν έγινε τίποτα. Το μούλτι το παράτησα καθώς θα εκρήγνυτο στα χέρια μου και πέρασα στο μίξερ. Εκεί τα πράγματα ήταν καλύτερα, αλλά και πάλι, το αμύγδαλο να έρθει και να γίνει μια ρευστή κρέμα είναι ένα όνειρο απατηλό. Με το που πρόσθεσα μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας, το βούτυρο αμυγδάλου ήταν έτοιμο.

αμυγδαλοβούτυρο βούτυρο αμυγδάλου υγιεινό πρωινό άλειμμα αμυγδάλου βίγκαν σνακ vegan snack vegan spread φτιάξε βούτυρο αμυγδάλου

Θα χρειαστείς για ένα μικρό βαζάκι 150γρ. ωμά αμύγδαλα και μια κουταλιά λάδι καρύδας για την ευόδωση των κόπων σου! Αν δεν έχεις, πιθανολογώ πως με λίγο σιρόπι σφένδαμου θα γίνει η κρέμα αλλά δεν θα καλυφθεί κι η γεύση του αμύγδαλου. Σοβαρά όμως, το λάδι καρύδας είναι κάτι που σου συστήνω ανεπιφύλακτα να αγοράσεις. Θα το χρησιμοποιείς για να φτιάχνεις πολύ υγιεινά γλυκά και δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση σε πιο ασιατικά πιάτα. Είναι ένα άκρως υγιεινό λάδι, γεμάτο Τριγλυκερίδια Μέσης Αλύσου και λαυρικό οξύ, τα οποία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας. Να σου πω πως μπορείς να το χρησιμοποιείς και στο δέρμα αλλά και στα μαλλιά σου για να σε πείσω; Άντε σου το λέω τότε. Επανερχόμαστε τώρα στο αμυγδαλοβούτυρο μας. Θα σου πάρει λίγη ώρα παραπάνω αν παιδευτείς χωρίς να προσθέσεις λίγο λαδάκι, οπότε σε συμβουλεύω να μη το παραλείψεις.

 

αμυγδαλοβούτυρο βούτυρο αμυγδάλου υγιεινό πρωινό άλειμμα αμυγδάλου βίγκαν σνακ vegan snack vegan spread φτιάξε βούτυρο αμυγδάλου

 

Ιδού το ρευστό μας αμυγδαλοβούτυρο, έτοιμο για κάθε χρήση! Δε θα συγκλονιστεί ο κόσμος σου, δε θα ξεχάσεις το όνομα σου, αλλά είναι μια δοκιμή ακόμη προς τον δρόμο της αρετής. Αντί να φας βλακείες, δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να δοκιμάζει υγιεινά πράγματα. Κι εγώ θα προτιμούσα να είχα φτιάξει δρακουλινοβούτυρο, αλλά αυτή είναι η ζωή. Λες να φτιάξω πλάκα πλάκα;;; Λες;!

Anna's signature