Η βιομηχανία γύρω από το online shopping κάνει τεράστιους τζίρους παγκοσμίως και ακόμα και οι πιο σκεπτικοί έχουν παραγγείλει το κατιτίς τους. Είναι γρήγορο, είναι εύκολο, βρίσκεις πράγματα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στην πόλη ή χώρα σου και κυρίως μπορείς να βρεις αυτό που ψάχνεις σε ανταγωνιστικότερες τιμές απ’ ότι στα περισσότερα φυσικά καταστήματα.

Ας μην θίξω το πόσες εργατοώρες ξοδεύονται κάνοντας scroll down σε διάφορα e-shops, χαζεύοντας πράγματα τα οποία ενδεχομένως να μην είσαι σε φάση να αγοράσεις, αλλά αντικαθιστά αξιοπρεπώς το κλασικό, αγαπημένο window shopping. Ακόμα και αν έχεις αγοράσει πολλές φορές κάτι από το ίντερνετ, πάντα υπάρχουν tips & tricks που μπορεί να σου έχουν διαφύγει και βοηθάνε στο να παραλάβεις κάτι και να το χαρείς, αντί να ξεφυσάς και να σκέφτεσαι πόσο πεταμένα αποδείχθηκαν τα ωραία σου λεφτάκια!

Σε αυτό τον οδηγό, δεν θα δούμε την διαδικασία του πώς παραγγέλνουμε κάτι online, αλλά διάφορα χρήσιμα tips προκειμένου να διασφαλίσεις πως έκανες την καλύτερη δυνατή αγορά!

 

 

 

     Πώς θα βρεις την καλύτερη τιμή

 1. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εγγραφείς στα newsletter των sites τα οποία επισκέπτεσαι συχνά ή σε ενδιαφέρουν γενικά, καθώς οι μεγαλύτερες εκπτώσεις ανακοινώνονται εκεί. Θα μου πεις, το ήξερα αυτό κοπέλα μου, ξέρεις όμως ότι σε κάποια sites, αν βάλεις πράγματα στο καλάθι σου και εγκαταλείψεις την παραγγελία, θα σου στείλουν αργότερα mail το οποίο θα σου παρέχει μια ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση;! Βέβαια, αυτό σπανίως το συναντάς σε ελληνικά sites, σε ευρωπαϊκά όμως ή παγκόσμια, είναι πάγια τακτική πολλών εταιριών. Επίσης, έχε στο νου σου ότι οι εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ελληνικών, κάνουν μεγάλες εκπτώσεις τις Δευτέρες και τις Κυριακές. Σε παραγγελία μου στην adidas.gr, όπου πήρα πράγματα για τον μικρό, το συνολικό ποσό ήταν περίπου 92€ και με την έκπτωση μέσω των κωδικών που μου είχαν στείλει, έφτασε τα 55€ ακριβώς. Ω ναι, 37€ κάτω, όταν σε κατάστημα της δεν θα είχα καμία απολύτως έκπτωση. Τα flash sales που βγάζουν πολλές εταιρίες, είναι αδύνατον να τα πάρεις γραμμή αν δεν έχεις τσεκάρει τα mail σου και λόγω του ότι συνήθως διαρκούν ελάχιστες ώρες, το ποσοστό της έκπτωσης, είναι κατά κανόνα μεγάλο. Ως τελευταίο παράδειγμα θα σου φέρω τα H&M, τα οποία βγάζουν έως και -50% μόνο αν παραγγείλεις online, την ίδια στιγμή που κάποια θα πληρώνει στη Τσιμισκή full price για κάτι το οποίο εσύ πήρες σχεδόν τζάμπα.
 2. Δεν θα αναφέρω το skroutz.gr ή το bestprice.gr γιατί αυτά τα ξέρει και ο γιος μου. Δεν είναι βέβαια πολύ αντιπροσωπευτικά των κατώτατων τιμών που μπορείς να βρεις εκεί έξω, καθώς δεν έχουν directory όλων των ελληνικών e-shop, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να γράφεις ακριβώς αυτό που θέλεις στο google search και να ρίχνεις μια ματιά και στα υπόλοιπα. Θα ανοίξεις αρκετές καρτέλες, θα ξεμπερδέψεις λίγο αργότερα, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα βρεις e-shop που έχει αυτό που έψαχνες σε κατώτερη τιμή από αυτά του skroutz. Αν όμως ψάχνεις κάτι στο εξωτερικό, όπου όλοι συνήθως τριγυρνάμε σε αγγλικά sites , αρκετά χρήσιμα μπορεί να αποδειχθούν (κυρίως όμως σε συσκευές, ηλεκτρονικά κτλ.) τα εξής: www.pricerunner.co.uk, www.shopzilla.co.uk, www.nextag.co.uk.
 3. Το email marketing κινεί τον πλανήτη. Το σημαντικότερο για μια εταιρία, είναι να μαζεύει διευθύνσεις mail υποψήφιων πελατών. Αν δεις σε κάποιο site να σου ζητάνε να τους προτείνεις σε κάποιο φίλο σου, μην το αγνοήσεις, καθώς συνήθως σου παρέχουν μια έξτρα γενναία έκπτωση.
 4. Μην αγνοείς τα social media γιατί πολλές εταιρίες προσφέρουν αποκλειστικές προσφορές ή κωδικούς μόνο σε όσους τους ακολουθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ένα like ή ένα follow, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, σωστά;
 5. Ο τελευταίος τρόπος είναι ο μοναδικός που δεν προέρχεται από την εμπειρία μου, αλλά τον διάβασα σε ξένο site και η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές νομίζω κάπου το είχε ξαναπάρει το μάτι μου το καστανό. Λένε λοιπόν πως οι τιμές πολλές φορές μπορεί να ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τα cookies και κάποια άλλα που δεν τα κατέχω, πράγμα που σημαίνει ότι αν ένα site «ανιχνεύσει» δεδομένα τα οποία δείχνουν πως αυτό που πουλάνε, εσύ το ψάχνεις συχνά, η τιμή μπορεί να είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή που θα εμφανιστεί σε κάποιον άλλο. Ο τρόπος λοιπόν είναι να διαγράψεις cookies και λοιπά δεδομένα και να δοκιμάσεις και την περιήγηση από τον browser σου σε private ή incognito σύνδεση. Το δοκίμασα για μια φωτογραφική μηχανή Canon, χωρίς καμία απολύτως διαφορά, οπότε κρατώ τις επιφυλάξεις μου.

 

 

 

     Πώς να αξιολογήσεις την εγκυρότητα ενός site

 1. Υπάρχουν άπειρα sites τα οποία, αν έχεις λίγο εκπαιδευμένο μάτι, θα διαπιστώσεις πως υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι μαϊμού. Αρχικά καλό θα ήταν, να δεις στη γραμμή διεύθυνσης το https και όχι http. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως αν είναι http το site είναι κοροϊδία, αλλά επειδή το να μετατρέψεις το site σου σε http είναι μια χ διαδικασία, είναι σχετικά απίθανο να το έχει κάνει κάποιος ο οποίος κυνηγάει μια αρπαχτή. Διάβασε περισσότερα πάνω σε αυτό στο tip #4.
 2. Επισκέψου το www.trustpilot.com. Βάζεις στην αναζήτηση το κατάστημα το οποίο σ’ ενδιαφέρει και διαβάζεις κριτικές ανθρώπων οι οποίοι έχουν ήδη αγοράσει κάτι και βαθμολογούν αναλόγως. Υπάρχουν πολλά αντίστοιχα sites, αυτό όμως θεωρώ ότι είναι το καλύτερο διότι έχει πάρα πολλές κριτικές.
 3. Περιηγήσου λίγο στο e-shop και πρόσεξε αν έχουν πολλές υποσελίδες. Αν είναι ένα αρκετά φτωχό site, ναι, είναι κομματάκι αμφίβολο. Παρατήρησε αν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, στοιχεία επικοινωνίας ή φυσική διεύθυνση στην κατηγορία contact/contact us και πόσα social media έχουν. Αν όχι, γίνεται πολύ αμφίβολο. Αν υπάρχουν, αλλά το νούμερο των likes είτε σαν σελίδα, είτε σαν δημοσιεύσεις είναι μηδαμινό, λυπάμαι, αλλά αφού δεν φαίνεται να έχουν αγοράσει από εκεί άλλοι, γιατί να το κάνεις εσύ; Σαφέστατα όλα αυτά δεν αφορούν μεγάλα sites αλλά όλα τα υπόλοιπα. Γενικά το πόσο φορτωμένο και καλοδουλεμένο είναι ένα site, είναι ένα πολύ καλό κριτήριο για την αξιοπιστία του.
 4. Δες αν έχει η σελίδα το πιστοποιητικό SSL. Είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο δημιουργεί μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ του browser του χρήστη και του site. Με λίγα λόγια, εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα σου, όπως τα στοιχεία της κάρτας σου, δεν μπορούν να υποκλαπούν. Τα μεγαλύτερα site παγκοσμίως το χρησιμοποιούν και ευτυχώς και πολλά μικρότερα, προσωπικά έχω δει πάρα πολλά ελληνικά να το έχουν. Είναι μάλλον απίθανο το eshop από το οποίο πρόκειται να αγοράσεις κάτι να είναι απάτη αν έχει στη γραμμή διεύθυνσης μπροστά το σήμα της κλειδαριάς του SSL. Παράδειγμα θα δεις στη φωτογραφία από κάτω.
ssl certicate example
παράδειγμα από την σελίδα του H&M

Σου παραθέτω κι ένα ακόμη τυχαίο παράδειγμα από το myshoe.gr, όπου στο κάτω δεξιά μέρος του site υπάρχει ένα εικονίδιο της Norton, το οποίο αν το πατήσεις, βγαίνει το παράθυρο που μπορείς να δεις ακριβώς από κάτω. Μπορείς να δεις τα πλήρη στοιχεία της εταιρίας, το ότι είναι ελεγμένο και ασφαλές για τις συναλλαγές σου κτλ. Παρόμοια εικονίδια άλλων εταιρίων θα βρεις σε έγκυρα και αξιόπιστα sites, αρκεί να τα ψάξεις λίγο!

 

 

 

Συμβουλές για το πώς θα παραγγείλεις ρούχα

Αφού είμαστε πλέον σίγουροι από πού ψωνίζουμε, ας δούμε πώς θα αγοράσουμε ένα ρούχο ή αξεσουάρ, το οποίο δεν θα χρειαστεί να στείλουμε πίσω, γιατί θα είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε!

 • Τα sites τα οποία προσωπικά προτιμώ για ρούχα, είναι αγγλικά. Έχουν πολύ καλές τιμές, καλή ποιότητα, συνήθως δωρεάν μεταφορικά, καλή φήμη και εξυπηρέτηση πελατών. Το σημαντικότερο είναι το ότι έχουν άπειρα σχέδια ανά κατηγορία και δεν θα φοράς κάτι το οποίο φοράει η μισή πόλη στην οποία ζεις. Το υπέροχο αυτών των καταστημάτων είναι η δυνατότητα να δεις ένα βίντεο «πασαρέλας» όπου βλέπεις το ρούχο που σε ενδιαφέρει να το φοράει ένα μοντέλο, άρα έχεις μια καλύτερη εικόνα για το πώς είναι το ρούχο στην πραγματικότητα. Προτίμησε αυτά λοιπόν, εφόσον πολλές φορές οι φωτογραφίες παραπλανούν!

www.asos.com

www.misspap.co.uk

www.missguided.co.uk

www.boohoo.com

Το Asos είναι μακράν το καλύτερο ever. Οι τιμές του κυμαίνονται από κομμάτια χαμηλότερα των 20€ και μπορούν να φτάσουν και τα 200 κάτι, για μερικά επώνυμα που διαθέτει. Με βεβαιότητα σου λέω, πως με ένα κατοστάρι μπορείς να πάρεις από 5 έως 7,8 πραγματάκια αν κοιτάξεις στο clearance το οποίο έχουν πάντα και έχει μέσα χιλιάδες είδη . Σε όλα σχεδόν τα ρούχα έχει βίντεο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 3 τα οποία δεν έχουν για όλα.

 • Μην αγνοείς ποτέ το size guide. Πάρε μια μεζουρίτσα και μετρήσου για να είσαι σίγουρη πως είσαι μέσα στις διαστάσεις του μεγέθους της εκάστοτε εταιρίας. Στα παραπάνω sites κάποιες φορές βρίσκεις τις διαστάσεις του μοντέλου και τί νούμερο φοράει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ για το μήκος συνήθως ενός ρούχου. Αν βλέπεις για παράδειγμα ένα μακρύ φόρεμα, εσύ είσαι 1.65 το μοντέλο 1.76 και σε εκείνη είναι ένα με το πάτωμα, ή λίγο πιο κάτω από τον αστράγαλο, προετοιμάσου για μοδίστρα. Αν ψάχνεις μίνι φόρεμα και στο μοντέλο είναι δυο παλάμες πριν το γόνατο, ε με το 1.65, ξέχνα το το μίνι. Κατάλαβες το point νομίζω!
 • Έχε το νου σου σε ραφές, τελειώματα και τί ύφασμα λένε οι πληροφορίες πως είναι. Να ζουμάρεις πάντα στη φωτογραφία και δε βλάπτει να την κάνεις μια αποθήκευση και να την ψάξεις στις εικόνες του google, αφού πολλές φορές μπορεί να βρεις φωτογραφίες πελατών με το ρούχο που χαζεύεις. Βάλε την όραση σου να αποδώσει στο φουλ και δες αν φαίνεται να διαφανίζει το ρούχο. Είναι ότι χειρότερο να παραγγείλεις κάτι το οποίο είναι διαφανές και θα καταλήξεις να μη το φορέσεις ποτέ. Δες αυτό το φόρεμα κάτω. Μια χαρά, απλό, όμορφο και καθημερινό φορεματάκι. Ναι; Όχι! Αν παρατηρήσεις το στήθος της μονδέλας θα δεις το σουτιενάκι από κάτω να σου λέει τζα. Αν σκέφτεσαι πως έλα μωρέ, δεν πειράζει, θα φοράω ένα τιραντάκι από κάτω, έχω να σου πω πως με εφαρμοστά ρούχα, ότι βάλεις από κάτω θα μαζεύεται, θα κάνεις σούρες και διπλώματα και θα ναι λιαξ εν πάσει περιπτώσει.

μίνι μαύρο φόρεμα με κέντημα

 

 • Παντελόνια, σουτιέν και παλτό ή σακάκια θεωρώ ότι είναι επίφοβες αγορές, σε αντίθεση με τοπ, πουλόβερ, φούτερ, φούστες και φορέματα. Τα παπούτσια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι στο νούμερο σου, το αν όμως θα σε ενοχλούν σε κάποιο σημείο ή αν είναι βολικά, είναι κάτι που δε μπορείς να το ξέρεις, οπότε θα σε συμβούλευα να τ’ αποφύγεις και αυτά. Πλατφόρμες που πήρα από το Asos, μετρίου τακουνιού, είναι όμορφες, τις πήρα γύρω στα 28€, αλλά δεν είναι πολύ βολικές και δεν τις φοράω ιδιαίτερα. Αγόρασε τα μόνο αν είναι μια μάρκα που μπορείς να δοκιμάσεις και σε ένα κατάστημα και τα βρίσκεις φτηνότερα σε κάποιο e-shop.
 • Ας δούμε μερικά παραδείγματα προς αποφυγή! Στις φωτογραφίες από κάτω, θα δεις πώς φαίνεται ένα ρούχο στην φωτογράφιση με το μοντέλο και πώς στην φωτογραφία με το ρούχο σκέτο. ¨Όσο να ναι, μια όμορφη κοπέλα και το styling βοηθάνε ένα ρούχο να αναδειχθεί, εσύ όμως μην πέσεις στη παγίδα. Όπως θα δεις στις φωτογραφίες, το ρούχο δεν θα το έπαιρνες ούτε από την λαϊκή για 5€!
maxi dress μακρύ φόρεμα
Αυτή είναι μια περίπτωση όπου το φόρεμα φαίνεται αρκετά καλό ναι μεν, αλλά αν παρατηρήσεις, τα σχέδια και τα χρώματα είναι διαφορετικά σε σχέση με την αριστερή φωτογραφία.

 

black boho dress μαύρο φόρεμα
Το βλέπεις και λες «Μμμ συμμπαθητικό». Δες το και στην δεξιά φωτογραφία..όχι!

 

white boho dress άσπρο φόρεμα
Να ένα φορεματάκι που θα μπορούσα να βάλω στις διακοπές στο νησί. #not

 

μαύρο μίνι φόρεμα black dress with embroidery
«Αυτό έχει κάτι διαφορετικό, έχει και περίεργο μανίκι, θα το πάρω.» Για δες καλύτερα. Ούτε για μέσα στο σπίτι.

 

 • Τέλος, παρατήρησε καλά πώς πέφτει το ρούχο πάνω στο μοντέλο, είτε στη φωτογραφία, είτε στο βίντεο. Μην εστιάζεις μόνο στο ρούχο, το σημαντικότερο είναι το πώς στρώνει και εφαρμόζει και μετά το ύφασμα ή το χρώμα του. Αν ένα παντελόνι είναι skinny και σούπερ κολλητό στις γάμπες του μοντέλου, οι οποίες είναι συνήθως πιο λεπτές και από μακαρόνι, δεν θα μπαίνει καν στις δικές μου οι οποίες είναι πιο κοντά σε αυτές ενός μακαρονά παρά στο ζυμαρικό το ίδιο. Το σημαντικότερο είναι πως αν δεν κολακεύει το μοντέλο, σίγουρα δεν θα κολακεύει κι εσένα. Αυτό δε σημαίνει πως τα μοντέλα είναι απαραίτητα όμορφα, με υπέροχα υγιή σώματα και τέλειες αναλογίες και εμείς καλύτερα να πέσουμε στη θάλασσα, αλλά η βιομηχανία ράβει ρούχα τα οποία θα στρώσουν άψογα στα νούμερα τα οποία φοράνε σχεδόν μόνο τα μοντέλα. Δες παρακάτω ένα παντελόνι το οποίο κολακεύει πολύ το μονδέλο μας, άρα και σε ένα μεγαλύτερο νούμερο, είναι η γραμμή του τέτοια που θα είναι πάλι σωστό και κολακευτικό. Από κάτω θα δεις μια καταστροφή που δεν έπρεπε να φωτογραφηθεί καν! Αφού στο μονδέλο είναι απλά άθλιο, ναι, θα είναι άθλιο και πάνω σου. Όχι επειδή δεν έχεις όμορφο σώμα, αλλά επειδή το πατρόν του παντελονιού έπρεπε να το κάψουν πάνω στον πάγκο εργασίας και να ζεσταθούν με τις φλόγες.

red pants κόκκινο παντελόνι

black zip culotte μαύρη ζιπ κιλότ

 

                                                             Εύχομαι να βοήθησα! Καλές αγορές!