Ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού είναι κάτι που ένα παιδί δεν έχει την ευκαιρία να ζήσει συχνά. Εγώ μια φορά όλη κι όλη το έζησα, στην έκτη δημοτικού νομίζω, στη διάρκεια της κατασκήνωσης. Ακόμα το θυμάμαι, γιατί ήταν κάτι καινούριο, συναρπαστικό και περιπετειώδες! Αν αναρωτιόσουν πώς να προσφέρεις λίγο ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σου, ή μια πιο πρωτότυπη διασκέδαση, είσαι στο κατάλληλο άρθρο! Αν πάλι ετοιμάζεις παιδικό πάρτι στο σπίτι, στην αυλή, ή σε κάποιον άλλο εξωτερικό χώρο, ένα κυνήγι θησαυρού, είναι αυτό που θα το απογειώσει!

Το παρακάτω tutorial είναι για κυνήγι χαμένου θησαυρού δύο ομάδων. Το ετοίμασα μέσα σε 2 ώρες περίπου και τα υλικά που θα χρειαστείς τα έχεις σίγουρα στο σπίτι. Προοριζόταν για παιδικό πάρτι στο βουνό, αλλά εσύ μπορείς να το προσαρμόσεις ανάλογα με τον δικό σου χώρο. Είναι κάτι εύκολο, όχι ιδιαίτερα χρονοβόρο, αλλά τόσο, μα τόσο συναρπαστικό για τα μικράκια! Πίστεψε με ότι θα τα διασκεδάσει πραγματικά και θα θυμηθούν πως υπάρχουν κι άλλα περιπετειώδη πράγματα πέρα από τα παιχνίδια στο tablet και το σκαρφάλωμα στον καναπέ!

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς

 

κυνήγι χαμένου θησαυρού παιδικό πάρτι υλικά παιδί

 

 

Step 1: Αποφασίζοντας τα σημεία

Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα γιατί σ’ αυτό θα δημιουργηθούν οι πολύτιμες σημειώσεις σου, που θα είναι ο βοηθός σου! Οι σημειώσεις χρειάζονται προκειμένου να μην μπερδευτείς όσο θα ετοιμάζεις τα στοιχεία και όσο θα τοποθετείς τα χαρτάκια στα μέρη που θα επιλέξεις για να τα κρύψεις. Χωρίς αυτές δεν πάμε πουθενά.

Το μόνο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να αποφασίσεις πού θα κρύψεις τα χαρτάκια με τα στοιχεία. Εγώ έπρεπε να κάνω το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στο δάσος, πράγμα που σημαίνει ότι πήγα εκεί με την φίλη και μαμά του εορτάζοντα για να δούμε την τοποθεσία και να αποφασίσουμε τα μέρη. Το πόσα μέρη θα διαλέξεις θα καθορίσει και την διάρκεια του παιχνιδιού. Εμείς θέλαμε να διαρκέσει γύρω στη μισή ώρα οπότε καταλήξαμε σε 14 σημεία. Αν θέλεις λιγότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια κινήσου αναλόγως!

Αν θα το κάνεις στο σπίτι ή αλλού, έχε στο νου σου στα σημεία που θα επιλέξεις να μην έχει κοντά επικίνδυνες γωνίες, να μη βρίσκονται σε πολύ στενό χώρο κτλ. Τα παιδιά τρέχουν σαν μανιασμένα και αν είναι αρκετά, θα γίνεται ένας μικρός χαμούλης, άρα θέλουμε ακόμη και αν δημιουργηθεί συνωστισμός, να μην κινδυνέψουν να χτυπήσουν.

Αν θέλεις μπορείς να βγάζεις φωτογραφίες όλα τα μέρη που έχεις διαλέξει, για να μην ξεχάσεις κάποιο, αλλά κυρίως για να έχεις μια πιο καλή αναφορά όταν θα δημιουργήσεις τις διαδρομές. Από ποιό μέρος, θα τα στείλεις στο επόμενο, αν θες να αυξήσεις ή να μικρύνεις τον χρόνο διάρκειας να έχεις μια εικόνα των αποστάσεων κτλ.

Μόλις σημειώσεις λοιπόν τα μέρη που θα έχεις επιλέξει, μ’ ένα βελάκι δίπλα από το κάθε μέρος, γράψε το στοιχείο που θα πρέπει να τοποθετήσεις εκεί. Για παράδειγμα, στο μέρος «βράχος» που είχα εγώ, έγραψα δίπλα το κειμενάκι-στοιχείο το οποίο έπρεπε να μπει στον βράχο, προκειμένου να τα οδηγήσει στο επόμενο μέρος. Άρα οι σημειώσεις σου θα έχουν στα αριστερά τα μέρη και δίπλα από το καθένα, θα έχει το κειμενάκι το οποίο θα οδηγεί στο επόμενο μέρος.

 

 

Step 2: Γράφοντας τα στοιχεία

Τα κείμενα που έγραψα είχαν ομοιοκαταληξία και ήταν προσαρμοσμένα ώστε να το καταλάβουν παιδιά ηλικίας 7 έως 9 χρονών περίπου. Προσπάθησε να μην ξεπερνάνε τις δύο προτάσεις. Βέβαια, αφού έγινε και μετά, θα σου πω πως επειδή ανταγωνιζόμασταν μια άλλη ομάδα, όταν ερχόταν η στιγμή που τους διάβαζα το στοιχείο, κατάλαβα πως έπρεπε να τα έχω κάνει ακόμα μικρότερα. Φαντάζομαι πως ακόμα και αν γράψεις σκέτες λέξεις κλειδιά, θα είναι αρκετό για να καταλάβουν πού πρέπει να πάνε. Αν το κάνεις με το παιδί σου σαν παιχνίδι, μείνε στην πρώτη βερσιόν. Αν πάλι το κάνεις για μια ομάδα παιδιών, είσαι επίσης οκ με αυτή την λογική. ¨Όμως αν πρόκειται για 2 ομάδες, προσπάθησε να είναι όσο πιο σύντομο γίνεται το κείμενο ώστε να μην χάνεται χρόνος!

 

κυνήγι χαμένου θησαυρού παιδικό πάρτι χάρτης

 

 

Step 3: Δημιουργώντας τα χαρτάκια-στοιχεία

Όταν θα έχεις καταλήξει τί θα λένε πάνω τα χαρτάκια, άνοιξε ένα έγγραφο στο Word και γράψε τα, κάνοντας αντιγραφή και επικόλληση το καθένα από μια φορά, ώστε να έχεις το ίδιο κείμενο 2 φορές. Για να μην μπερδεύονται τα χαρτάκια, αποφάσισα να είναι διαφορετικού χρώματος για την κάθε ομάδα. Οι ομάδες είχαν χωριστεί σε κόκκινους και μπλε, επομένως σκέφτηκα πως στο κάθε μέρος, θα υπήρχε το κάθε στοιχείο για την κάθε ομάδα αλλά σε διαφορετικό χρώμα. Πριν ξεκινήσουμε το κυνήγι, είπαμε στα παιδιά πως πρέπει να αναζητούν μόνο το χαρτάκι που έχει το χρώμα της ομάδας τους κι αν δουν το χαρτάκι της άλλης ομάδας απλά να το αγνοήσουν και να μη το πειράξουν. Λειτούργησε τέλεια!

Μόλις λοιπόν έχεις εκτυπώσει όλα τα στοιχεία, τα κόβεις και τα χωρίζεις σε 2 ομάδες. Παίρνεις τα χρωματιστά χαρτιά που έχεις επιλέξει, στη δική μου περίπτωση είχα μπλε χαρτιά για εκτυπωτή και λίγα περισσεύματα κόκκινου χαρτονιού. Τώρα πρέπει να κολλήσεις στα χρωματιστά χαρτιά σου τα κομμένα χαρτάκια που περιέχουν τα στοιχεία.

κυνήγι χαμένου θησαυρού στοιχεία παιδικό πάρτι
Αυτό το εργαλείο δεν ξέρω πώς λέγεται, αλλά είναι μαγικό. Κόβεις χαρτί σε χρόνο dt και δεν το αλλάζω με τίποτα!

 

κυνήγι χαμένου θησαυρού στοιχεία παιδικό πάρτι
Μόλις έχουμε κομμένα τα στοιχεία μας τα κολλάμε πάνω στα χρωματιστά μας χαρτιά.

 

κυνήγι χαμένου θησαυρού στοιχεία παιδικό πάρτι
Παίρνουμε το ψαλίδι ή το μαγικό μας εργαλείο και τα κόβουμε.

 

Βάζουμε τώρα τα ίδια στοιχεία μαζί σε δυάδες και τα ασφαλίζουμε με έναν συνδετήρα, γράφοντας πάνω το μέρος στο οποίο θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε, ένα για την κάθε ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο «τσουλήθρα» για παράδειγμα, θα βάλουμε ένα χαρτάκι για την μπλέ ομάδα και ένα για την κόκκινη, τα οποία λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Έχουμε τελειώσει!!

κυνήγι χαμένου θησαυρού στοιχεία παιδικό πάρτι

 

 

 

Step 4: Προετοιμασία

Το μόνο που έχει μείνει τώρα είναι να βάλεις τα στοιχεία πριν ξεκινήσει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στα μέρη που έχεις επιλέξει, με βοηθό πάντα τις σημειώσεις σου! Κάνε μια στοίβα τα χαρτάκια σου έχοντας πάνω πάνω το πρώτο μέρος, από κάτω το δεύτερο κ.ο.κ. Εγώ τα είχα κάνει ένα μικρό ρολάκι, αλλά μπορείς να τα διπλώσεις κιόλας, εξαρτάται από το σημείο στο οποίο θα τα κρύψεις. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ καλά κρυμμένα, αλλά ούτε και φάτσα φόρα. Κάνε τα ώστε να είναι σχετικά εύκολο και γρήγορο το να τα βρούνε!

Στο τελευταίο μέρος που έχεις επιλέξει να βρίσκεται ο χαμένος θησαυρός, τοποθέτησε το ή τα αντικείμενα που έχεις διαλέξει να πάρουν σαν δωράκι και είσαι έτοιμη! Η όλη διαδικασία δεν θα σου πάρει παραπάνω από ένα δίωρο, το πιό χρονοβόρο θα είναι το να κόψεις τα χαρτάκια αν δεν έχεις το παραπάνω αγνώστου ονομασίας μαγικό εργαλείο!

Το πόσο χάρηκαν τα παιδιά, δεν μπορώ να σου το περιγράψω. Τα έβλεπα να τρέχουν εκστασιασμένα, να σκέφτονται αυτό που μόλις τους είχα διαβάσει, να χαίρονται με κάθε στοιχείο που έβρισκαν, που μου θύμισε πόσο υπέροχο είναι να είσαι παιδί. Η ανακάλυψη, η εξερεύνηση, είναι πράγματα που την σημερινή εποχή τείνουν να καταλήξουν άγνωστες έννοιες για ένα παιδί. Με αυτό το παιχνίδι, να είσαι σίγουρη πως θα τους δείξεις πως η διασκέδαση έχει πολλές πλευρές!

Σε αφήνω με τα χαρούμενα μικράκια μας, των οποίων οι φατσούλες -αν δεν είχα τοποθετήσει τα αυτοκόλλητα- θα έβλεπες πόσο έλαμπαν από χαρά! Κουρασμένα από το τρέξιμο αλλά τόσο ευτυχισμένα που τα κατάφεραν και βρήκαν τον θησαυρό τους!

κυνήγι χαμένου θησαυρού παιδικό πάρτι χαρούμενα παιδιά θησαυρός

 

P.s. Αν μαζί με το κυνήγι χαμένου θησαυρού, θέλεις να φτιάξεις και μια πινιάτα για το πάρτι του παιδιού σου, σε μία κιόλας μέρα, πάνε εδώ!