Κυκλοφορούν άπειρα παιδικά βιβλία εκεί έξω, με κάθε είδους θεματολογία, διαφορετικά στυλ εικονογράφησης και τρόπο γραφής. Αν αγοράζεις παιδικά βιβλία στο παιδί σου, μπράβο σου και συνέχισε ακάθεκτα! Αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά! Τα παιδικά βιβλία έχουν ανεκτίμητη αξία και θέση στην ανατροφή ενός παιδιού, καθώς αναπτύσσεται η φαντασία, το λεξιλόγιο αλλά και η ομιλία του. Η ώρα που θα αφιερώσεις για να του διαβάσεις, είναι ο ποιοτικός χρόνος στο αποκορύφωμα του, καθώς έρχεστε πιο κοντά, χουχουλιάζετε και είναι μια από τις πιο τρυφερές εικόνες της μητρότητας, αγκαλίτσα κι η φωνή της μαμάς να είναι ο μοναδικός ήχος στο δωμάτιο.

Τα παραμύθια είναι η «εφεύρεση» των μεγάλων προκειμένου να περάσουν μηνύματα στα παιδιά με έναν έμμεσο τρόπο και δια του κόσμου της φαντασίας. Θα επιτρέψουν στο παιδί να μάθει αυτά που χρειάζεται, χωρίς όμως να τα εκλάβει σαν κήρυγμα, άλλωστε, δεν του τα λες εσύ και αυτό που τους παρουσιάζεται δεν είναι δικό σου δημιούργημα, τα έγραψε αυτός ο βολικός «κάποιος άλλος». Έχει την επιλογή να ακούσει όσο θέλει και χρειάζεται, να ανατρέξει σε αυτό αργότερα, να το πάρει και να το ξεφυλλίσει μόνο του. Άλλωστε αυτή η διαδικασία θα το βάλει στον μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Αυτά είναι λοιπόν τα δικά μου αγαπημένα βιβλία, τα οποία δεν σου κρύβω πως κάποιες φορές, τα παίρνω από την βιβλιοθήκη του για να τα διαβάσω ακόμη μια φορά. Είναι ένα καλό, ολιγόλεπτο decompression!

 

 

Οι τρεις ληστές

παιδικά βιβλία οι τρεις ληστές

Είναι μακράν το αγαπημένο μου παιδικό βιβλίο. Είναι μακράν ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία γενικώς. Την πρώτη φορά που του το διάβασα με έπιασαν τα κλάματα και κάθε φορά που το διαβάζω, δεν τη γλιτώνω χωρίς βούρκωμα στο τέλος. Είναι η ιστορία τριών ληστών -η ιστορία για το κακό- οι οποίοι βρίσκονται στην αμήχανη κατάσταση του να φέρουν στο κρησφύγετο τους ένα μικρό κοριτσάκι, και αλλάζουν, γίνονται φιλάνθρωποι -η ιστορία για το καλό που νικάει το κακό-. Δεν θέλω να πω πολλά για αυτό το βιβλίο, πέραν του ότι η εξέλιξη της ιστορίας είναι αυτή η μαγική ελπίδα που θέλουμε να νιώσουμε όλοι για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Το καλό κρύβεται ίσως σε όλους, δοθείσης ευκαιρίας. Οι άνθρωποι ίσως αλλάζουν τελικά. Οι άνθρωποι που ευεργετούνται ποτέ δεν ξεχνούν τον ευεργέτη τους. Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Με λιτό λόγο που δεν έχει συγκινησιακές φορτίσεις, θα καταφέρει να σε συγκινήσει όσο κανένα άλλο και θα διδάξει στο μικράκι σου την πιο όμορφη λέξη, την καλοσύνη.

 

 

 

Σημασία έχει η αγάπη

παιδικό βιβλίο σημασία έχει η αγάπη παιδικά βιβλία Ζίκα Μεταξά

Το συγκεκριμένο βιβλίο το πρότεινε ένα ωραίο πρωί η Ελένη Μενεγάκη στην εκπομπή της. Ανέφερε πως όταν χώρισε, το αγόρασε για να το διαβάσει στα παιδιά της, καθώς είναι γραμμένο ουσιαστικά για να εξηγήσει σε ένα παιδάκι που οι γονείς του έχουν χωρίσει, τί σημαίνει όλο αυτό. Σκέφτηκα πως αφού εγκρίνει η Μενεγάκη, τί στα κομμάτια, καλό θα είναι.

Και είναι. Πολύ καλό. Αν έχεις χωρίσει λοιπόν, ή αν θέλεις να ευαισθητοποιήσεις το παιδί σου όσον αφορά την διαφορετικότητα, την οικογένεια και τις μορφές που αυτή μπορεί να πάρει, να το αγοράσεις, χτες μάλιστα. Η ίδια η συγγραφέας είναι χωρισμένη και απ’ ότι κατάλαβα το έγραψε για να το διαβάζει στον γιο της προκειμένου να του εξηγήσει κάποια πράγματα για τη νέα ζωή τους. Είναι πολύ λιτό στον λόγο, έχει λέξεις και προτάσεις με τεράστια δύναμη και ήταν ένα πολύ καλό φάρμακο/εργαλείο ειδικά για τον πρώτο χρόνο μετά το διαζύγιο μου. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όταν έχεις ένα παιδί και έχεις μόλις χωρίσει, θέλεις να πετύχεις να νιώσει το παιδί σου πως δεν είναι δα και τόσο διαφορετικό από τα άλλα. Θέλεις να καταλάβει πως η αγάπη που δεχόταν δεν πρόκειται να σταματήσει ή να εξαφανιστεί. Είναι ένα βιβλίο τόσο γλυκό, όσο η αγάπη και η αγκαλιά μιας μαμάς ή ενός μπαμπά. Στα plus, η πολύ χαρούμενη εικονογράφηση του.

 

 

 

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας

ο αλυσοδεμένος ελέφαντας παιδικό βιβλίο παιδικά βιβλία

Ο Χόρχε Μπουκάι έγραψε ένα μικρό διαμαντάκι το οποίο πραγματεύεται τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και την δύναμη της συνήθειας. Πολύ ενήλικα θέματα θα σκέφτεσαι, Μπουκάι είναι αυτός όμως και τα σερβίρει αποκλειστικά για παιδάκια, με έναν απόλυτα κατανοητό τρόπο για αυτά. Ένα αγόρι αναρωτιέται πώς γίνεται ένας ελέφαντας του τσίρκου να μην μπορεί να απελευθερωθεί από το μικρό ξύλο στο οποίο είναι αλυσοδεμένος. Αυτός ο ελέφαντας είμαι εγώ, είσαι κι εσύ, είμαστε όλοι, γιατί φοβόμαστε να απελευθερωθούμε από κάτι αντικειμενικά μικρό το οποίο όμως έχουμε μεγεθύνει στο μυαλό μας. Αν κάποτε αποτύχαμε, αυτός ο φόβος της αποτυχίας μας αποτρέπει από το να προσπαθήσουμε ξανά. Αυτό ζει ο ελεφαντάκος μας, ο οποίος προσπάθησε όταν ήταν μικρούλης, απέτυχε να το σκάσει και μετά ήρθε η παραίτηση. Δεν προσπάθησε ποτέ ξανά. Το αγοράκι της ιστορίας παρατηρεί, αναρωτιέται και στο τέλος, όπως κάθε παιδάκι, αποφασίζει να πιστέψει πως ο ελέφαντας του, κάποτε παραμέρισε τον φόβο και δραπέτευσε. Γιατί αυτό κάνουν τα παιδιά, έχουν την ελπίδα μέσα τους. Και για αυτό πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, διδάσκει ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα, σε 528 μόνο λέξεις. Ναι, τις μέτρησα 

 

 

 

Ένα τόσο δα ψαράκι ένα τιποτάκι

ένα τόσο δα ψαράκι ένα τιποτάκι παιδικά βιβλία παιδικό βιβλίο

Όχι, το μεγάλο ψάρι δεν τρώει πάντα το μικρό. Γιατί το μικρό είναι έξυπνο και ξέρει να ξεφεύγει. Γίνεται άραγε αυτά τα δύο τόσο διαφορετικά ψάρια να συνεργαστούν και να γίνουν φίλοι; Ο Duquennoy μας δείχνει πως όταν υπάρχει η καλοσύνη μπορούν να γίνουν τα πάντα! Όταν το μεγάλο ψάρι συναντάει το μικρούλι, κάνει τα πάντα προκειμένου να το φάει αλλά μάταια. Κάτι θα συμβεί όμως και το μεγάλο ψάρι θα κινδυνεύσει κι αντί το μικρούλι να το αφήσει στην μοίρα του και ο εχθρός του να καταλήξει σε ένα τηγάνι, το βοηθάει. Το μεγαλείο της καλοσύνης και της προσφοράς, δοσμένο με σύντομες και απλές προτάσεις που θα καταλάβουν και μικρής ηλικίας παιδάκια. Αποσπάσματα του χρησιμοποιούνται σε σχολεία, έχει εξαντληθεί στα περισσότερα σχεδόν βιβλιοπωλεία, δείκτες πως μάλλον αξίζει!

 

 

 

Νασρεντίν

Νασρεντίν παιδικό βιβλίο βιβλία για παιδιά

 

Αυτό το βιβλίο είναι τόσο ξεχωριστό για μένα γιατί δεν έχει πέσει στα χέρια μου άλλο με παρόμοιο θέμα. Μου θύμισε το γνωστό «Η κόλαση είναι οι άλλοι» του Ζαν-Πολ Σάρτρ. Ο Νασρεντίν και ο πατέρας του ο Μουσταφά πηγαίνουν κάθε τόσο στην πόλη για να πουλήσουν διάφορα πράγματα και σε κάθε ταξίδι ο μικρός μας ήρωας έρχεται σε επαφή με τα κουτσομπολιά, την γνώμη του κόσμου και την κακεντρέχεια. Ο Νασρεντίν επηρεάζεται κάθε φορά, ντρέπεται, θυμώνει, τα βάζει με τον πατέρα του και κάνει αυτό που νομίζει πως δεν θα προκαλέσει τα σχόλια του κόσμου. Αυτά όμως υπάρχουν σε κάθε ταξίδι πατέρα και γιου μέχρι που ο Νασρεντίν αντιλαμβάνεται πως ότι και αν κάνει, ο κόσμος πάντα θα λέει. Με «εργαλείο» αυτής της διδαχής ένα γαιδουράκο, ο μικρός μαθαίνει πως τελικά πρέπει να κάνουμε αυτό που θεωρούμε για εμάς σωστό και να μη μας νοιάζει η γνώμη του κόσμου. Είναι ένα πολύ, πολύ έξυπνο βιβλίο και χαίρομαι πολύ που έπεσε στα χέρια μου τυχαία, σε ένα μπαζάρ του σχολείου του μικρού. Αφορά ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα μου, μεγαλώνω το παιδί μου ώστε να το νοιάζει σε ένα ποσοστό τι θα λέει ο κόσμος για αυτό, ή να κάνει ότι καταλαβαίνει και να αγνοεί πλήρως το τί λένε οι άλλοι. Αν το καλοσκεφτείς, είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες και όλοι μέσα από τα βιώματα μας έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Ίσως η καλύτερη αντιμετώπιση να είναι αυτή του μπαμπά Μουσταφά, ο οποίος ψύχραιμος και διατηρώντας μια απόσταση, αφήνει τον γιο του να καταλάβει μόνος του πότε οι άλλοι είναι προς αγνόηση.

 

 

 

Ένα μήλο την ημέρα

ένα μήλο την ημέρα παιδικά βιβλία βιβλία για παιδιά

Το ότι θα μου άρεσε τόσο πολύ βιβλίο που έγραψε η Μαντόνα, πραγματικά με ξεπερνάει! Ένας προπονητής μπέιζμπολ και καθηγητής ιστορίας σε μια επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ κάπου την δεκαετία του 50, βλέπει την φήμη και το όνομα του να διασύρονται με αιτία ένα μήλο. Αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό για να καταλάβει ένα παιδί πως τα λόγια πρέπει να τα χειριζόμαστε προσεκτικά γιατί έχουν την δύναμη να κάνουν κακό και να πληγώσουν. Ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα είναι πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και πως δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον έτσι απλά. Ο κύριος Πίμποντι διδάσκει πως τα λόγια που λέμε για κάποιον είναι σαν τα πούπουλα ενός μαξιλαριού που τα παίρνει ο άνεμος από έναν ψηλό λόφο και τα μεταφέρει παντού, χωρίς να καταφέρουμε ποτέ να τα μαζέψουμε όλα ένα ένα. Σου θυμίζει κάτι αυτό το υπέροχο παράδειγμα; Αν κάνουμε λάθος ή έχουμε αδικήσει κάποιον, τα λόγια που είπαμε, δεν μαζεύονται πάντα και μπορούν να προκαλέσουν κακό. Food for thought λοιπόν, για μεγάλους αλλά και μικρότερους αναγνώστες.

 

 

 

Παραμύθια για να σπάτε κέφι

Παραμύθια για να σπάτε κέφι παιδικά βιβλία τζιάνι ροντάρι

Βραβείο Άντερσεν δεν παίρνεις έτσι απλά. Ο Τζιάνι Ροντάρι το πήρε γιατί έγραψε ένα βιβλίο που είναι απόλυτα διαδραστικό και δίνει την δύναμη της επιλογής στα παιδιά, μέσα από είκοσι πρωτότυπες ιστορίες για τις οποίες το παιδί μπορεί να διαλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών επιλόγων. Οι ιστορίες είναι χιουμοριστικές, συγκινητικές, σουραλιστικές και κάθε τέλος που μπορεί να διαλέξει το παιδί μπορεί να μας κάνει να καταλάβουμε τον χαρακτήρα του, τις σκέψεις του ή την κρίση του. Είναι ενδιαφέρον το ότι αφού διαβάσεις την ιστορία στο παιδί και τις τρεις επιλογές που έχει για να διαλέξει αυτό το τέλος που θέλει, μπορείς να μοιραστείς μαζί του και το τέλος που επιλέγεις εσύ αλλά και το τέλος που προτιμάει ο συγγραφέας. Το σημαντικότερο είναι ότι περνάει το μήνυμα πως ότι κι αν συμβαίνει, πάντα έχεις επιλογές, κι αν όχι, μπορείς πάντα να τις δημιουργήσεις. Κάπου εκεί νομίζω κρύβεται η ουσία της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της μαχητικότητας απέναντι στην ζωή!

 

 

 

 

Ελληνική μυθολογία-Πώς ξεκίνησε ο κόσμος

ελληνική μυθολογία παιδικά βιβλία μαρία αγγελίδου

Όταν άρχισα να διαβάζω ένα βράδυ αυτό το βιβλίο στον μικρό, κάποια στιγμή σταμάτησα και γύρισα στο εξώφυλλο για να τσεκάρω ότι είναι όντως παιδικό βιβλίο. Λίγες σελίδες αργότερα συνειδητοποίησα πως μάλλον θα αρέσει πολύ περισσότερο σ’ εμένα παρά στον μικρό. Για να είμαι πιο συγκεκριμένη, ένας ενήλικας, θα εκτιμήσει περισσότερο το λογοτεχνικό του ύφος και τα μικρά, αδιόρατα σχόλια σαν αυτό, στον μύθο της Πανδώρας «Όσο για τον Ποσειδώνα, αυτός της χάρισε το χαμόγελο που έχουν μόνο όσοι αγαπούν». Γνωστοί μύθοι όπως αυτός του Κρόνου, του Προμηθέα και του Άτλαντα είναι τόσο περιγραφικά γραμμένοι με ένα ιδιαίτερο ύφος που νομίζεις πως εξελίσσονται μπροστά σου. Δεν είναι τόσο το θέμα λοιπόν, όσο το στυλ γραφής που εκτίμησα σε αυτό το βιβλίο, το οποίο το 2007 πήρε το Κρατικό Βραβείο παιδικού βιβλίου γνώσεων. Η Μαρία Αγγελίδου θα ταξιδέψει εσένα και το μικρό σου πολύ παλιά, σε μέρη και πρόσωπα που υπήρξαν κάποτε, ή μήπως όχι;

Καλύτερα να το διαβάσετε αν το παιδί σου είναι στην Γ’ δημοτικού, καθώς στην Ιστορία της συγκεκριμένης τάξης διδάσκονται -στο περίπου- κομμάτια της Μυθολογίας τα οποία θα συναντήσεις και στο παραπάνω βιβλίο.

 

 

 

Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας

 

Εδώ να δεις τί κλάμα έπεσε. Ο μικρός κυριολεκτικά με κοιτούσε απορημένος. Όσκαρ Ουάιλντ στα καλύτερα του, μ΄ ένα συγκινητικό παραμύθι για τη φιλία, τη φιλανθρωπία, την αγάπη, την προσφορά και τη βοήθεια. Το άγαλμα ενός πρίγκηπα στέκει μόνο και λυπημένο, βλέποντας τη δυστυχία και τη φτώχεια των κάποτε υπηκόων του. Ένα χελιδόνι γίνεται ο βοηθός του και παίρνει κομμάτι κομμάτι τα πολύτιμα υλικά του αγάλματος για να τα προσφέρει στους ταλαιπωρημένους κατοίκους του βασιλείου, προσφέροντας τους μια καλύτερη ζωή. Όμως τα σχέδια του χελιδονιού για να φτάσει στην ζεστή και φιλόξενη Αίγυπτο ανατρέπονται όταν αποφασίζει να μείνει κοντά στο άγαλμα του πρίγκηπα και να τον βοηθήσει, γνωρίζοντας πως αυτό σήμαινε πως μένοντας εκεί, θα πέθαινε από το κρύο. Η αυταπάρνηση στο μεγαλείο της, η εξύψωση του γενικού καλού πάνω από το ατομικό. Η ιστορία του πρίγκηπα και του χελιδονιού είναι μια από τις πιο ωραίες που θα διαβάσεις ποτέ, σου το υπόσχομαι. Όσκαρ Ουάιλντ, σ’ ευχαριστούμε.

 

Αν θέλεις να δεις ποιά είναι τα αγαπημένα παιδικά βιβλία του γιου μου πάτα εδώ!